Lintujen talviruokintaohje

Alottaminen ja säännöllisyys

Talvilintujen ruokinta kannattaa aloittaa loppusyksyllä, kun useimmat muuttolinnut ovat jo jättäneet Suomen. Kerran aloitettua ruokintaa ei pidä lopettaa kesken talven, sillä ruuan loppuessa  yht'äkkiä linnut eivät ehkä löydä uutta ruokapaikkaa nopeasti. Kovan pakkaskauden aikana tämä saattaa olla kohtalokasta.

Sijoita ruokinta oikeaan paikkaan

Ikkunasta ruokintapaikkan lintuja on mukava tarkkailla, mutta tällöin on vaarana, että linnut törmäävät ikkunaan. Ruokintapaikka kannattaa sijoittaa suojaisan kasviston kupeeseen, sillä linnut eivät usein uskalla tulla ruokailemaan aivan avoimille paikoille petoeläinten pelossa.

Ruuan laatu

Suola ja pilaantunut ruoka ovat epäterveellistä myös linnuille.Sopivaa ruokaa ovat esimerkiksi auringonkukansiemenet, pähkinät, vilja ja suolaton rasva.

Huolehdi ruokapaikan siisteydestä

Siemenet kannattaa tarjota tätä varten suunnitellussa ruokinta-automaatista, siinä siemenet valuvat kapeaan kouruun, eivätkä linnut pääse ulostamaan niiden päälle. Tämä vähentää merkittävästi salmonellan leviämisvaaraa. Siivoa myös ruokintapaikka säännöllisesti.Huonosti hoidettu ruokintapaikka ja sen ympäristöön jäävät ruuantähteet, sekä suoraan maahan laitettu ruoka aiheuttaa epäsiisteyttä ja houkuttelee paikalle rottia, puluja, lokkeja ja variksia siinä määrin, että niistä aiheutuu häiriötä ja haittaa asuinympäristölle.

Ruokinta lopetetaan keväällä

Ruokinta tulee lopettaa keväällä takatalvivaaran mentyä ohitse ja linnut hakevat ruokansa luonnosta. Pesintäaikana lintuja ei tule ruokkia, koska monien lintulajien poikasille hyönteisravinto on alkuvaiheessa välttämätöntä. Kaikki linnunpoikaset eivät pysty sulattamaan siemenravintoa ja se voi olla niille vaaraksi.

Teksti lainattu Kotkan ympäristökeskuksen laatimasta ohjeesta.